V oblíbeném Gastro magazínu pro profesionály se objevil článek o pokladních systémech.
Správný pokladní systém je klíčem k úspěchu. Usnadňuje i rozvoz jídla
Pokladní systémy jsou v dnešní době stále sofistikovanější. Nabízí celou řadu nových funkcí, které se zároveň pravidelně rozšiřují a aktualizují. Řada podniků proto díky tomu dokáže dobře reagovat i na nové trendy. Mezi ty se hlavně řadí rozvoz jídla, k jehož boomu poprvé došlo během pandemie nemoci covid-19.
Rozvoz jídla je ale i v roce 2023 obrovským trhákem a odborníci nepředpokládají, že by to mělo být v příštích letech jinak. Řada provozovatelů gastronomických podniků ale na tento trend nedokáže z hlediska užívaných technologií dobře reagovat. Majitelé hospod a restaurací na jedné straně využívají vlastní systémy a objednávky v takové situaci přijímají přes e-shop, který k tomu ale není určen.
Provozovatelé se tak ochuzují o potřebné funkce a často se musí uchýlit i k telefonování, které celý provoz zdržuje. Kvůli tomuto přístupu je ale rovněž problematické, že zákazníci se nedostatečně seznámí s veškerými detaily objednávky, což je v dnešní době už poměrně standardní.
Možností jsou ale takzvané pokladní rozvážkové systémy, které komunikují i s mobilním telefonem. V něm se následně zobrazuje, jaký zákazník zrovna volá a k dispozici jsou i nejrůznější statistiky.
„Výhodou tohoto systému je také možnost nastavení ceny pro happy hours. Řada provozovatelů se uchyluje i ke stanovení noční přirážky,“ říká Petr Havelka, který stojí v čele představenstva společnosti AWIS Holding, jednoho z dominantních výrobců moderních pokladních systémů pro restaurace a obchody.
Petr Havelka k systému dodává, že výhodou je i to, že se u něj neplatí žádné pravidelné poplatky. Stačí tedy uhradit jednu kompletní částku, za kterou je následně k dispozici i servis.
Celý časopis si můžete přečíst zde: GASTRO & HOTEL profi revue